Ökolábnyom

Összefoglaló

Az ökolábnyom egy hektárban kifejezett területnagyság, amely azt mutatja, hogy mennyi földre (termékeny földterületre) és vízre (vízi ökoszisztémára) van szüksége egy adott népességnek (az emberiségnek, egy kontinensnek, egy országnak, egy városnak, egy embernek) ahhoz, hogy az biztosítsa számára a szükséges erőforrásokat (anyag- és energia-forrásokat), és „feldolgozza” a keletkezett hulladékot.

tovább

Részletes információ

Az ökológiai lábnyom egy szám, amellyel érzékletesen kifejezhető, hogy az emberiség mekkora terheléssel fogyasztja a Föld javait és ásványkincseit. Minél kisebb maga a szám, annál nagyobb esély van arra, hogy nem sodródik veszélybe a Föld ökológiai rendszere, maga a kék bolygó.

tovább

Mekkora a lábnyomunk?

Az Ökolábnyom nem más, mint egy adott népesség (vagy termék, szolgáltatás, rendezvény stb.) természeti „terhének” mértékegysége. Ha nagyobb „teher” vagyunk, mint amekkora a Föld eltartó képessége, akkor az élővilág és a jövő nemzedékek rovására élünk.

A jövőtől ellopott „hitelből” fedezzük a jelenlegi, pazarló életvitelünket.

tovább

Ökolábnyom csökkentő tippek

Az ökológiai lábnyomért mindannyian felelősek vagyunk! Mindennapi életünkben is sok olyan apró dolgot megváltoztattatunk, az alábbi tippeket a KÖVET honlapjáról vettük át:

tovább

Számlálók

Az ökológiai lábnyom mérésére nagyon sok számítási eljárás létezik. Ezek közül Eric Krause, torontói szakember számítási módszerét a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) magyar nyelven is elérhetővé tette az interneten http://kovet.hu/tavoktatas/okolabnyom.html.

tovább

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.